Психологично консултиране на родители.

Една от най-големите промени в живота на един човек, настъпва в момента, в който стане Родител.

Мястото на професионалистите през първите месеци и години от живота на детето е да подкрепят родителите, да бъдат до тях. Това преди всичко означава да ги придружават във всички открития, които съпътстват грижата за едно много малко дете.

В сърцевината на това придружаване е възможността майката или бащата да може да говорят за своето бебе, да може да споделят радостта или тревогата си, страховете си, да може да задават въпроси.

Задачата на професионалиста е чрез своето присъствие и внимателно слушане да създаде условия родителите да говорят за собствените си преживявания в този нов семеен контекст, да задават въпроси и без притеснение да чуят онова, което имаме да им кажем.

Придружаването на родителите започва още от периода на бременността и продължава през първите месеци и години от живота на детето, които са изключително важни, защото през тях се формира базисното доверие или недоверие на детето към света.

През този период скоростта на развитието е интензивна, промените при детето настъпват бързо, възможностите на неговия мозък да се развива, учи и да компенсира в някои случаи са изключителни; формира се и се структурира психичният апарат на детето. Всяко въздействие на средата и всяко взаимодействие с обкръжението оставят следи, формират отношението на детето към света.

Необходимо е да придружим родителите още от момента на бременността. Периодът, който изисква най-голямо внимание по отношение на грижите – както за детето, така и за родителите, са първите три години. Защо? Защото тези години са най-динамичният и чувствителен период в човешкото развитие. Това е времето, в което всичко се случва за първи път в живота на детето и родителя: първото засукване, първото фокусиране с поглед, първата усмивка, първото обръщане от гръб по корем, първото хващане на предмет, първата игра, първата крачка, първата дума и първото изречение, първата драскулка, първата рисунка…

Кандидатствайте се за програмата ни „Семейна Реалност“:

тел: 0888 71 71 43 E-mail: info@roditel-dete.com

Към началото